Umblikal Arter Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?
24 Temmuz 2024

Umblikal Arter Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Umblikal Arter

Umblikal arter, umblikal kordon içerisindeki iki arterden birinin bulunmaması sonucu ortaya çıkan bir durumdur. Normal umblikal kordon içerisinde bir toplardamar ve iki atardamar bulunur. Bu iki arterden biri mesanenin sağ kısmından, diğeri ise sol taraftan gelerek kordon içerisine girer ve toplardamar ile sarmal bir şekilde devam eder. Tek arter bulunduğunda, bu arter her iki arterin görevini üstlenir.

Umblikal arterin görülme sıklığı, yeni doğan bebeklerde anormal derecede yüksektir. Yapılan birçok araştırmada, tek umblikal arter vakalarının görülme oranı %0,08 ile %1,9 arasında değişmektedir.

Umblikal Arterin Tanısı Nasıl Konulur?

Umblikal arterin tanısındaki en belirgin bulgu, ultrasonografik değerlendirme sonucu umblikal kordonun kesitinde iki damar yerine tek damarın görülmesidir. Görüntülenen kordon kesiti, kordonun plasentadan ayrılma yerinin en az üç cm uzağında olmalıdır. Normalde umblikal kordon yapısındaki arterlerin her biri birbirine eşittir. Arterlerin çapları, toplardamar çapının yarısına eşittir. Tek umblikal arter durumlarında, arter çapı toplardamar çapının iki katıdır. Umblikal arterin sağ tarafında yokluğu %70 civarındayken, sol tarafta olan umblikal arterin yokluğu %30 civarındadır. Özellikle tek umblikal arter saptanan olguların çoğunda anomalilerin varlığına rastlanmıştır. Umblikal arterin tekli olduğu durumlarda ilave anomalilere rastlanma olasılığı yüksektir.

Bu Anomalilerin En Sık Görülenleri Arasında

  • Sanal sinir sistemi anomalileri,
  • Trizomi-13,
  • Yüz anomalileri,
  • Ekstremite anomalileri,
  • Trizomi-18,
  • Kromozom anomalileri,
  • Böbrek anomalileri.
Tek umblikal arter vakalarında fetal büyüme gelişimi %20 oranında gerilik gösterebilir.

İlave anomali görülmeyen olgularda ise kromozomal anomali beklenmez. Bu nedenle izole olgularda karyotip tayini hastaya önerilmez. İzole olgularda prognoz genellikle iyidir. Ancak bu olguların %20'sinde fetal büyüme geriliği gözlemlenebilir. Bu nedenle gebelik dönemlerinde sık sık kontrol edilmeleri gerekmektedir. Özellikle bu tür olguların ışığında kromozom anomalilerin olup olmadığı mutlaka kontrol edilmelidir.

Umblikal arter anomalileri, prenatal dönemde doğru bir şekilde teşhis edilerek, gerekli önlemler alınabilir ve gebelik süreci daha sağlıklı bir şekilde yönetilebilir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Arter Damarı Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Arter Damarı Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Arter Basıncı

Arter Basıncı

Arter Kesisi Belirtileri ve Tedavisi

Arter Kesisi Belirtileri ve Tedavisi

Arter Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Arter Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Femoral Arter Belirtileri ve Tedavisi

Femoral Arter Belirtileri ve Tedavisi