Arter Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?
23 Temmuz 2024

Arter Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Arter

Arter, tıp biliminde atardamar anlamına gelen bir terimdir. Atardamarlar, kalpten pompalanan oksijen açısından zengin kanı vücudun çeşitli bölgelerine taşıyan boru sistemi olarak tanımlanır. Beyin, kaslar, bacaklar, karaciğer, deri ve karın içindeki tüm organlar (mide, bağırsak, karaciğer, dalak, böbrekler vb.) arterler vasıtasıyla taşınan kandan oksijen alır ve beslenirler.

Arterler vücudumuzda özellikle ön kol, el bileği, el, parmak, ayak bileği ve ayak gibi organlarda cilt altında yüzeye yakın ilerler. Bu bölgelerde oluşabilecek açık yaralanmalarda (trafik kazaları, kesici ve delici aletler, cam vb.) önemli kanamalara yol açabilirler. Kanamalarda, vücudun savunma mekanizması devreye girerek kanamanın hava ile temas etmesi durumunda damar ucunu büzerek kanın pıhtılaşmasını sağlar. Ancak bu tür arter kanamaları ciddi olduğu için hızlı müdahale gerektirir. Kalbin her atışında kan pompalanır ve bu nedenle arter kanamaları normal kesiklerden daha fazla kan kaybına yol açabilir. Hastanın kendisi veya yanındaki biri tampon yaparak kanamanın daha hızlı pıhtılaşarak durmasına yardımcı olabilir.

Arterlerin Görevleri

Arterlerin temel görevi, vücuda kan taşıyarak tüm organları beslemek ve organların düzenli bir şekilde çalışmasını sağlamaktır. Arterlerin zarar görmesi veya tıkanması, organlara yeterli miktarda oksijen taşınmamasına ve organların yeterli şekilde çalışamamasına neden olabilir. Arter (atardamar) kanı kalpten alarak vücudun farklı bölümlerine taşırken, toplardamarlar vücudun farklı bölümlerinden kanı alıp kalbe taşır. Pulmoner arter kirli kanı, pulmoner ven ise temiz kanı taşır. Vücuttaki en büyük damar, kanın kendisi aracılığıyla pompalanmasını sağlayan aort atardamardır.

Arter ile İlgili Hastalıklar

Periferik arter hastalığı ve koroner arter hastalığı, arter hastalıklarına örnektir. Periferik arter hastalığı, atardamarların damar sertliği nedeniyle kısmen veya tamamen tıkanması ile oluşan hastalıklardır. Damar sertliğine neden olan faktörler periferik arter hastalığına da sebep olabilir. Periferik arter hastalığı genellikle büyük belirtiler göstermese de, bazı insanlarda belirtiler görülebilir. Çok ciddi durumlarda, istirahat ederken ayaklarda ağrı bile yapabilir. Bunun nedeni, bacaklara ulaşan atardamarların tıkanıklığı yüzünden bacakların yeteri kadar oksijen ve kanla beslenememesidir.

Koroner arter hastalığı ise kalbi besleyen atardamarların yavaş yavaş daralması sonucunda oluşur. Tek farkları, periferik arter hastalığının kalp damarları hariç diğer bütün damarlarda meydana gelebilmesidir. Bu hastalıkları meydana getiren faktörler hemen hemen aynıdır. Her iki hastalık görüldüğünde de uzman bir doktora danışılması gereklidir.

Arterlerin Sağlığı İçin Öneriler

  • Düzenli egzersiz yapmak
  • Sağlıklı ve dengeli beslenmek
  • Sigara ve alkol kullanımından kaçınmak
  • Stresi yönetmek
  • Rutin sağlık kontrollerini aksatmamak

Arter sağlığını korumak, genel sağlık durumunu iyileştirir ve arter hastalıklarının önlenmesine yardımcı olur. Bu nedenle, sağlıklı yaşam alışkanlıkları benimsemek ve düzenli doktor kontrolü yaptırmak büyük önem taşır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni