Vertebral Arter Belirtileri ve Tedavisi
21 Temmuz 2024

Vertebral Arter Belirtileri ve Tedavisi

Vertebral Arter

Vertebral arter, insan beynini besleyen omurganın iki yanında bulunan dört ana damardan ikisi olarak bilinir. Beynin arka tarafında omurganın her iki yanında yer alan bu damarlar, vertebral arterler olarak adlandırılır. Vertebral arterler, kafa tasından yukarıya doğru çıkış yolunda bir merkezde birleşerek, beyin sapını besleyen baziler arteri oluşturur. Bu önemli iki damar, beyincik, beyin sapı ve beyinde bulunan görme merkezlerini besleyen hayati öneme sahip damarlardır. Beyinde iki adet bulunan vertebral arterlerden biri doğuştan ince yapılı olabilir. Bu damarlarda görülen hastalıklar arasında daralma sıkça rastlanır. Vertebral arterlerdeki ciddi daralmalar, beyin sapında ve beynin arka kısmında yetersiz beslenmeye yol açabilir ve bu durum çeşitli sağlık sorunlarına neden olabilir.

Vertebral Arter Daralma Belirtileri Nelerdir?

Vertebral arterde daralma, vertebrobaziler yetmezlik olarak bilinen bir duruma yol açabilir ve baş dönmesi, atardamar debisi sorunları gibi belirtiler ortaya çıkabilir. Bu rahatsızlık, meniere hastalığı veya vertigo gibi iç kulak problemleriyle ilişkilendirilebilir ve şiddetli baş dönmelerine neden olabilir. Vertebral arterlerdeki daralmalar, damarların yeterince beslenememesi ve beslenme bozuklukları nedeniyle beyincik ve beyin sapının sağlıklı çalışmamasına yol açabilir. Ayrıca, vertebral arterin köken aldığı kolu besleyen damarın daralması sonucunda, daralma olan kolun çalıştırılması ile kolun kan ihtiyacı artar ve bu ihtiyaç karşılanamadığında, hastada şiddetli baş dönmeleri, gözlerde kararma, bayılma ve fenalık hissi gibi belirtiler görülebilir.

Vertebral Arter Tanısı Nasıl Konulur?

Vertebral arter tanısı için genellikle Doppler ultrasonografi gibi renkli görüntüleme yöntemleri kullanılır. Ayrıca, vertebral arterlerde debi ölçümü yapılarak yetmezlik olup olmadığı belirlenir. Ancak, bu incelemeler hastalığın tanısı için yeterli olmayabilir. Son yıllarda, beyin damarlarının MR (Manyetik Rezonans) ve BT (Bilgisayarlı Tomografi) kullanımı yaygınlaşmıştır. Yapılan bu incelemeler sonuç vermezse, tanı için son olarak DSA (Dijital Subtraksiyon Anjiyografi) denilen anjiyografi yapılır. DSA, omurga hareketlerine bağlı daralma gibi nadir görülen hastalıklarda uygulanan bir görüntüleme yöntemi olarak bilinir.

Vertebral Arter Tedavisi Nasıl Yapılır?

Vertebral arter hastalığının tedavisinde öncelikle damarların darlığı çok ileri derecede değilse, hastaya kan inceltici ilaçlar verilerek başlanmalıdır. Ancak, damarlarındaki daralmalar ileri derecede ise ve beyin sapı beslenmesi sağlanamıyorsa, uygulanacak tek tedavi yöntemi olarak stentleme tedavisi tercih edilmelidir. Tedavi aşamasına karar verilmesi için bazı bulguların saptanması gerekmektedir. Bu bulgular arasında:
  • Beyin MR ile damarların daralma noktaları belirlenmeli ve yeterli beslenme sağlanıp sağlanmadığı tespit edilmelidir.
  • Hasta üzerinde klinik belirtiler ve hastalık öyküsü ayrıntılı incelenmelidir.
  • Damarlarda oluşan daralma derecesi saptanmalıdır.
  • Beyinde bulunan diğer damarların durumu ve beyin damarları arasındaki bağlantılar değerlendirilmelidir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Sahir

04 Haziran 2024 Salı

nöroradyolojide yapılan kasık anjiyorsu ve diğer BT anjiyolarında sol vertebral damarımın yüzde yüz tıkalı olduğu sağ vertebral damarın açık olduğu ve sol damarı kompanse ettiği söylendi ve plavix verildi , herhangi bir müdahale yapılamayacağı söyledi. ne yapabilirim tıkalı damar için neler yapabilirim.

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Sahir bey,

Öncelikle geçmiş olsun. Sol vertebral damarınızın yüzde yüz tıkalı olması ve sağ vertebral damarın bunu kompanse etmesi ciddi bir durumdur. Doktorunuzun önerdiği Plavix'i düzenli olarak kullanmanız çok önemli. Bunun yanı sıra, sigara içiyorsanız bırakmanız, sağlıklı bir diyet uygulamanız, düzenli egzersiz yapmanız ve stresten uzak durmanız damar sağlığınıza katkıda bulunabilir. Ayrıca, düzenli olarak doktor kontrollerinizi aksatmadan devam etmeniz de önemlidir. Herhangi bir yeni belirti veya sorun yaşarsanız hemen doktorunuza başvurmalısınız. Sağlıklı günler dilerim.

Saygılar,

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Koroner Arter Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi

Koroner Arter Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi

Vertebral Arter Belirtileri ve Tedavisi

Vertebral Arter Belirtileri ve Tedavisi

Arter Kan Gazı Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Arter Kan Gazı Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Femoral Arter Belirtileri ve Tedavisi

Femoral Arter Belirtileri ve Tedavisi

Arter Kesisi Belirtileri ve Tedavisi

Arter Kesisi Belirtileri ve Tedavisi