Karotis Arter Belirtileri ve Tedavisi
22 Temmuz 2024

Karotis Arter Belirtileri ve Tedavisi

Karotis Arter

Karotis arter, vücutta bulunan en önemli arterlerden biri olup, halk arasında şah damarı olarak bilinir. Bu arter, beyne kan taşıyan damar ağını besler ve beyni besleyen atardamar olarak hayati bir öneme sahiptir. Karotis arterde meydana gelebilecek herhangi bir tahribat veya tıkanıklık ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir.

Karotis Arter Tıkanıklığının Sonuçları

Felç: Beynin herhangi bir bölgesine giden kan akımının geçici bile olsa durması sonucunda oluşan bir hastalıktır. Felç hastalığı geçici olabileceği gibi çoğunlukla kalıcıdır. Halk arasında nüzül veya inme olarak da bilinen bu hastalık, tedavi edilmezse ciddi sonuçlar doğurabilir.

Karotis arterde tıkanıklık sonucu hastada felç meydana gelmişse bunu tespit etmenin birkaç yöntemi vardır. Başlıca yöntemler arasında anjiyografi bulunur. Bu yöntemle tıkanıklığın olduğu bölge tespit edilir ve hekimin ne şekilde müdahale edeceğine karar verilir. Hekim, stent uygulaması veya cerrahi müdahale gerekip gerekmediğine karar verir. Uygulamanın şekli, tıkanıklığın şiddetine veya bulunduğu bölgeye göre seçilir.

Beyin Kanaması (Anevrizma): Karotis arterde meydana gelebilecek bir hasar veya tıkanıklık sonucu damar içinde kan akışının sağlanamaması ve damar çeperinden beyin içine kan sızması durumudur. Beyin kanaması şüphesiyle hastaneye gelen bir hastaya derhal müdahale edilmeli ve gerekli tetkikler yapılmalıdır.

Karotis Arter Hastalıklarında Tanı

Karotis arter hastalıkları önemli sağlık sorunlarıdır. Karotis arter, beyni besleyen atardamar olduğu için hayati öneme sahiptir. Hastalarda bilinç kaybı, görüşte bulanma, bulantı hissi, konuşmakta zorlanma, üst ve alt ekstremitelerin kontrolünde zorlanma, günlük kolayca cevaplanabilecek soruların cevaplanamaması (örneğin, "Bugün ayın kaçı?" veya "Soyadınız nedir?") gibi durumlar görülebilir. Bu belirtiler görüldüğünde derhal müdahale edilmelidir. Karotis arterde bir tıkanıklık olup olmadığını doppler metodu, ultrasonografi veya anjiyografi ile tespit etmek mümkündür.

Karotis arter hastalıklarıyla nöroloji ve nöroşirurji bölümleri ilgilenmektedir.

Karotis Arter Hastalıklarında Tedavi

Karotis arterde meydana gelen kireçlenme ve tıkanıklıklar sonucu oluşan hastalıkların tedavisinde en önemli yöntem cerrahi müdahaledir. Bunun için öncelikle hasta uzman bir hekim tarafından kontrol edilir ve bedensel parametreleri uygun olduğunda cerrahi müdahale ile damardaki tıkanıklık açılır. Ameliyat sonrası hastayı hassas bir süreç beklemektedir. Hekimin sürekli kontrolünde aksatılmadan tedavi uygulanmalıdır.

Sonuç

Karotis arter, beyne kan taşıyan hayati bir damar olduğu için bu arterde oluşabilecek herhangi bir tıkanıklık veya hasar ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Erken teşhis ve uygun tedavi yöntemleri ile bu sorunlar büyük ölçüde kontrol altına alınabilir. Bu sebeple, karotis arter hastalıkları belirtileri gösteren kişilerin vakit kaybetmeden tıbbi yardım alması büyük önem taşır.

  • Bilinç kaybı
  • Görüşte bulanma
  • Bulantı hissi
  • Konuşmakta zorlanma
  • Üst ve alt ekstremitelerin kontrolünde zorlanma
  • Günlük soruların cevaplanamaması (örneğin, "Bugün ayın kaçı?" veya "Soyadınız nedir?")

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni