Nabız Alınan Arterler Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?
23 Temmuz 2024

Nabız Alınan Arterler Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Nabız Alınan Arterler

Nabız, kalbin hızını yansıtır yani kalbin bir dakika içinde kaç kere kasıldığını gösterir. Kalp her atışında bir miktar kanı aorta (ana atardamar) ve daha sonra ondan ayrılan dallara yollar. Damarların esneyebilme özelliğinden dolayı atardamarlarda buna bağlı bir esneme oluşur. Damar duvarları bu genişlemenin ardından elastik olduğu için eski durumuna döner, ardından bir sonraki kasılma ile yeni bir basınç dalgası oluşarak tekrar genişler ve bu böyle canlının yaşamı boyunca devam eder. İşte bu genişleme, damarların yüzeysel seyrettiği yerlerde (kasık, el bileği, ayak dirseği, dirsek içi ve şakak gibi) nabız basıncı olarak hissedilir.

Atardamar

Atardamar veya diğer adıyla arter, kalpten vücudumuza kan taşıyan damarlardır. Pulmoner arter ve umblikal arterler dışında oksijenlenmiş kanı taşırlar. Vücuttaki dolaşım sistemi hayatın devam etmesi için son derece önemlidir. Tam olarak hücrelere besin ve oksijen taşınması fonksiyonunun yanı sıra, atık ve karbondioksitin de taşınması, pH düzeyinin düzenlenmesi ve protein, plazma ve bağışıklık sistem akışkanlığının sağlanması gibi fonksiyonları da vardır. Bunun yanında vücudumuzun çeşitli bölgelerinde nabız alınan atardamarlar bulunmaktadır. Bunlar şunlardır:

Nabız Alınan Arterler (Atardamarlar)

  • Carotis Arteri: Boyunda bulunan ve aynı zamanda şah damarı olarak bilinen carotis arteri, kalbe ciddi zararlar verdiği düşüncesiyle 2005 yılında yayınlanan yönergede nabız almak için kullanılmaktan kaldırılmıştır. Önceleri, solunumu durmuş ve nabzı olmayan kişilerde nabız kontrolü buradan yapılmaktaydı.
  • Brachialis Arteri: Musculus teres major tendonunun alt kenarında axillaris arterin devamı olarak başlayıp dirsek çukurunda radialis arter ve ulnaris arter olarak iki uç dala ayrılan ve nabız alınan damardır.
  • Radialis Arteri: El bileğinde arteria radialis üzerinde alınan nabız.
  • Femoralis Arteri: Kasık bağının alt kenarında arteria iliaca externa'nın devamı olarak başlayıp, karın ön duvarının alt bölümü, perine derileri, kasık, kasık lenf düğümleri, uyluk kasları ve dış genital bölgelere dağılan arterdir.
  • Popliteal Arteri: Diz arkasında yer alır, diz eklemleri, baldır ve uyluk içindeki kaslara kan akımı sağlar. Popliteal arter derinde olduğundan buradan nabzı elle hissetmek zordur.
  • Dorsalis Pedis Arteri: Ayak bileği eklemi alt kenar önünden itibaren tibialis anterior arterinin devamı olarak başlayıp, dalları aracılığıyla ayak sırtında dağıldıktan sonra birinci intermetatarsal aralığın üst ucunda birinci dorsal metatarsal arter ve plantaris profund arter olarak iki uç dala ayrılan arterdir.
  • Tibialis Posterior Arteri: Tibialis anterior arterinden ayrılıp, m. popliteus ve diğer arter kolları ile birleşme yaparak diz eklemi ve üst tibiofibular eklemde dağılan arterdir.

Bunlar dışında, nabız kontrolü yapılırken dikkat edilmesi gereken bazı hususlar bulunmaktadır. Nabız, yüzeysel arterler üzerinden alınmalıdır ve bu arterlerin anatomik yerleşimleri dikkate alınarak nabız kontrolü yapılmalıdır. Nabız kontrolü esnasında, arter üzerine hafifçe bastırılmalı ve bir süre beklenmelidir. Nabız sayısı, dakikada kaç kez atım olduğunu belirlemek için 30 saniye boyunca sayılarak iki ile çarpılır veya bir dakika boyunca sayılır.

Doğru nabız ölçümü, sağlık durumu hakkında önemli bilgiler sağlar ve bu bilgi, tıbbi müdahaleler için kritik öneme sahiptir. Bu nedenle, nabız alınan arterler ve bunların anatomik yerleri hakkında bilgi sahibi olmak, sağlık profesyonelleri için hayati bir beceridir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Vertebral Arter Belirtileri ve Tedavisi

Vertebral Arter Belirtileri ve Tedavisi

Arter Kan Gazı Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Arter Kan Gazı Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Koroner Arter Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Koroner Arter Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Renal Arter Stenozu Belirtileri ve Tedavisi

Renal Arter Stenozu Belirtileri ve Tedavisi

Arter Basıncı

Arter Basıncı